აგროტექნოლოგიური ნორმატივები ბოცვრების სწორად კვებისთვის
ბოცვრების მოვლისა და კვების თანამედროვე მიდგომების ფარგლებში, გთავაზობთ აგროტექნოლოგიურ ნორმატივებს, რომლებიც განკუთვნილია ზრდასრული დედლებისა და მოზარდი ბოცვრებისთვის მათი ზრდისა და განვითარების სხვადასხვა ეტაპზე.
აგროტექნოლოგიური ნორმატიული მონაცემები მოიცავს შემდეგ საკვებ კომპონენტებს: მწვანე საკვები, თივა, სილოსი, კარტოფილი, ჭარხალი, ტურნეფსი, თალგამურა, სტაფილო, პურეული მარცვლოვნები, სამარცვლე პარკოსნები, ზეთოვანი კულტურების მარცვლები, ქატო, კოპტონი, შროტი, ბოსტნეულის ანარჩენები, კომბოსტოს ფოთლები, ასევე ცხოველური წარმოშობის საკვები პროდუქტები — ხორცის, ძვლისა და თევზის ფქვილი.
გადამუშავებული მონაცემები ეფუძნება აკადემიკოს ბიძინა კორახაშვილის ნაშრომს „აგროტექნოლოგიური ნორმატივები“, რომელიც წარმოადგენს მნიშვნელოვან სახელმძღვანელოს.
საკვები |
ზრდასრული დედალი |
მოზარდეული ზრდის პერიოდში |
||||||
მწვანე საკვები |
200 |
1000 | 1500 | 30 | 200 | 450 | 500 |
750 |
თივა |
400 |
175 | 300 | 10 | 20 | 75 | 100 |
200 |
სილოსი |
250 |
300 | 500 | 50 | 100 | 200 |
300 |
|
კარტოფილი |
200 |
350 | 20 | 50 | 75 | 150 |
200 |
|
ჭარხალი, ტურნეფსი თალგამურა… |
300 |
300 | 400 | 30 | 75 | 150 |
200 |
|
სტაფილო |
300 |
400 | 500 | 50 | 150 | 150 | 250 |
250 |
პურეული მარცვლეული |
50 |
60 | 100 | 8 | 30 | 50 | 75 |
100 |
სამარცველ პარკოსანი |
40 |
60 | 100 | 5 | 20 | 30 | 40 |
60 |
ზეთოვანი მარცვლოვნები |
10 |
15 | 20 | 5 | 6 | 8 |
10 |
|
ქატო |
50 |
60 | 100 | 15 | 25 |
40 |
||
კოპტონი |
20 |
25 | 30 | 2 | 10 | 15 |
20 |
|
შროტი |
20 |
30 | 60 | 5 | 10 | 15 |
20 |
|
ბოსტნეულის ანარჩნები |
200 |
250 | 300 | 50 | 75 | 100 |
150 |
|
კომბოსტოს ფურცელი |
400 |
400 | 600 | 20 | 30 | 100 | 250 |
300 |
ხორც-ძვლის ან თევზის ფქვილი |
5 |
8 | 10 | 5 | 7 |
9 |