აგრარული განათლებამედია ფერმერებისთვის TVმეცხოველეობარუბრიკები

აგროტექნოლოგიური ნორმატივები ბოცვრების სწორად კვებისთვის

ბოცვრების მოვლისა და კვების თანამედროვე მიდგომების ფარგლებში, გთავაზობთ აგროტექნოლოგიურ ნორმატივებს, რომლებიც განკუთვნილია ზრდასრული დედლებისა და მოზარდი ბოცვრებისთვის მათი ზრდისა და განვითარების სხვადასხვა ეტაპზე.
აგროტექნოლოგიური ნორმატიული მონაცემები მოიცავს შემდეგ საკვებ კომპონენტებს: მწვანე საკვები, თივა, სილოსი, კარტოფილი, ჭარხალი, ტურნეფსი, თალგამურა, სტაფილო, პურეული მარცვლოვნები, სამარცვლე პარკოსნები, ზეთოვანი კულტურების მარცვლები, ქატო, კოპტონი, შროტი, ბოსტნეულის ანარჩენები, კომბოსტოს ფოთლები, ასევე ცხოველური წარმოშობის საკვები პროდუქტები — ხორცის, ძვლისა და თევზის ფქვილი.

გადამუშავებული მონაცემები ეფუძნება აკადემიკოს ბიძინა კორახაშვილის ნაშრომს „აგროტექნოლოგიური ნორმატივები“, რომელიც წარმოადგენს მნიშვნელოვან სახელმძღვანელოს.

 

საკვები

ზრდასრული დედალი

მოზარდეული ზრდის პერიოდში

მწვანე საკვები

200

1000 1500 30 200 450 500

750

თივა

400

175 300 10 20 75 100

200

სილოსი

250

300 500 50 100 200

300

კარტოფილი

200

350 20 50 75 150

200

ჭარხალი, ტურნეფსი თალგამურა…

300

300 400 30 75 150

200

სტაფილო

300

400 500 50 150 150 250

250

პურეული მარცვლეული

50

60 100 8 30 50 75

100

სამარცველ პარკოსანი

40

60 100 5 20 30 40

60

ზეთოვანი მარცვლოვნები

10

15 20 5 6 8

10

ქატო

50

60 100 15 25

40

კოპტონი

20

25 30 2 10 15

20

შროტი

20

30 60 5 10 15

20

ბოსტნეულის ანარჩნები

200

250 300 50 75 100

150

კომბოსტოს ფურცელი

400

400 600 20 30 100 250

300

ხორც-ძვლის ან თევზის ფქვილი

5

8 10 5 7

9