ფალსიფიცირებული ნედლი რძის აღმოჩენის ახალი მეთოდი
სანქტ-პეტერბურგის ვეტერინარული მედიცინის სახელმწიფო უნივერსიტეტის მეცნიერებმა ნედლ რძეში შარდოვანას რამდენიმე წუთში აღმოჩენის ახალი მეთოდი შეიმუშავეს. აცხადებენ სანქტ-პეტერბურგის ვეტერინარული მედიცინის სახელმწიფო უნივერსიტეტში.
შარდოვანა, ანუ კარბამიდი, თეთრი კრისტალური ნივთიერებაა აზოტის მაღალი შემცველობით. არაკეთილსინდისიერი მწარმოებლები მას რძეში ცილის დონის ხელოვნურად გასაზრდელად უმატებენ. ცილა რძის ხარისხის ერთ-ერთი მთავარი პარამეტრია. რუსული სტანდარტების თანახმად, მისი შემცველობა მინიმუმ 2.8%-ს უნდა შეადგენდეს.
„რძის პროდუქტების მზარდი მოხმარების გამო, ფალსიფიკაციის რისკი იზრდება. ყველაზე ხშირად გამოიყენება წყალი, რძის ფხვნილი და მცენარეული ზეთები, მაგრამ შარდოვანას დამატება განსაკუთრებულ პრობლემას წარმოადგენს. ნედლ რძეში მისი დამატება ხელოვნურად ზრდის ცილის დონეს, რაც პროდუქტის ხარისხის შეფასების მთავარი პარამეტრია“, – განმარტავს ვეტერინარიის მეცნიერებათა დოქტორი, სანქტ-პეტერბურგის ვეტერინარული მედიცინის სახელმწიფო უნივერსიტეტის ვეტერინარული და სანიტარული ექსპერტიზის დეპარტამენტის ასოცირებული პროფესორი, თამარ კალიუჟნაია.
შარდოვანას აღმოსაჩენად ამჟამად კოლორიმეტრიული მეთოდი გამოიყენება. ის ზუსტია, მაგრამ შრომატევადი, მოითხოვს ძვირადღირებულ რეაგენტებს და რთულ აღჭურვილობას. მკვლევარებმა გადაწყვიტეს, გამოეცადათ ინფრაწითელი სპექტრომეტრიის გამოყენება შარდოვანას აღმოსაჩენად. მათ შექმნეს სპექტრი, რომელიც საშუალებას აძლევს მათ რძეში 100 გრამზე 40 მილიგრამის კონცენტრაციითაც კი აღმოაჩინონ შარდოვანა, რაც კანონით დაშვებული მაქსიმალური დონეა.
ახალ მეთოდს შეუძლია ჩაანაცვლოს შრომატევადი ქიმიური ანალიზი. რძის შესამოწმებლად, უბრალოდ დააწვეთეთ მოწყობილობაზე ერთი წვეთი და მიიღეთ შედეგი რამდენიმე წუთში. არ არის საჭირო რეაგენტები ან ნიმუშის ხანგრძლივი მომზადება. უფრო მეტიც, მეთოდი საკმარისად მგრძნობიარეა, რომ აღმოაჩინოს შარდოვანა რეგულაციებით დადგენილ დონის მიხედვით.
ეს მნიშვნელოვანია რძის ქარხნებისთვის, სადაც მომწოდებლებისგან მიღებული ნედლეული სწრაფად უნდა შემოწმდეს.
ინფრაწითელი სპექტრომეტრი საშუალებას იძლევა, მთელი დღის ლოდინის ნაცვლად, საწარმოში რძის შემოტანიდან რამდენიმე წუთში დადგინდეს რძის სისუფთავე და ცილის შემცველობა.
წყარო: gazeta.ru

