გოზინაყი
გოზინაყის ტრადიციული რეცეპტი საიდუმლო არავისთვისაა, მაგრამ როგორც ყველა კერძის შემთხვევაში, ზოგიერთი დიასახლისის ნახელავი განსაკუთრებული მოწონებით გერმრიელია.
ამჯერად სწორედ ასეთი დიასახლისი გიზიარებთ თავის გამოცდილებას, რომელსაც თავის დროზე თურმე ერთმა ბებომ გაანდო მისი მომზადების საიდუმლო.
ერთ კილოგრამ დაქნილ ნიგოზზე მაწვნის ქილას რომ ერთი თითის დადება აკლდეს თაფლი და 5-7 ნატეხი შაქარი.გაიმზადეთ ხის დაფა, საბრტყელებელი ჯოხი და სამუშაო მაგიდა შემდეგნაირად: ფიცარსა და საბრტყელებელ ჯოხზე გადაუსვით ხელისგულზე დასხმული მცენარეული ზეთი თანაბრად, მერე პატარა წყლის ჯამი დაიდგით ახლოს და იმ ჯამიდან ასევე პეშვით ამოღებული ცოტა წყალი გადაუსვით ფიცარსაც და ჯოხსაც. ძველი ხალხი ასე იქცეოდა. მე ცოტა გავამარტივე ეს წესი და პატარა ცელოფანის პარკს ვიცვამ ხელზე (ერჯერადი ცელოფნის პარკი). მოკლედ მაგიდაც მზადაა, დაზეთილ-დაწყლიანებული დაფითა და საბრტყელებლით, იქვე – წყლით სავსე იმხელა ასევე დაგაინტერესებთ ჯამით, რომ ხელი თავისუფლად მოძრაობს შიგ, შესველება რომ დაგვჭირდეს.
არ დაგავიწყდეთ, ბრტყელებას რომ დაამთავრებთ, ცხელივე დაჭერით და სახით დაბლა გადააწყვეთ ოდნავ ზეთწასმულ ლანგარზე”.
ნინო დარბაისელი