კიტრის მარინადი ხრაშუნა და გამჭვირვალე რომ იყოს
ძნელია წარმოვიდგინოთ სადღესასწაულო სუფრა ხრაშუნა დამარინადებული კიტრის გარეშე!დღევანდელ სტატიაში paparazzi-ს რედაქცია მოგიყვებათ კიტრის მწნილის საუკეთესო რეცეპტს და განვიხილავთ მთავარ შეცდომებს,რომლებსაც უშვებენ კიტრის დაკონსერვებისას.
მომზადების წესი
- პირველ რიგში გარეცხეთ კიტრი და 2 საათით დაალბეთ ცივ წყალში. ამის შემდეგ ვიწყებთ ქილების სტერილიზაციას.
- შემდეგ შეგიძლიათ შეუდგეთ მარინადის მომზადებას. წყალში გახსენით მარილი და შაქარი და დაიწყეთ მოდუღება. შემდეგ მდუღარე წყალში დაამატეთ ძმარი და ნელ ცეცხლზე ადუღეთ 5 წუთით.ამ დროში შეგიძლიათ მოასწროთ ქილებში მოცხარის, პირშუშხას, ნივრის და კამის ქოლგების ჩაწყობა, ასევე არ დაგავიწყდეთ შავი და ბაჰარის წიწაკის მარცვლების დამატება.
- ბოლოს ვაწყობთ კიტრს და მდუღარე მარილხსნარს ვასხამთ ქილებში. ამის შემდეგ საჭიროა უკვე სავსე ქილების სტერილიზაცია 20 წუთის განმავლობაში და დაგვრჩება მხოლოდღა ქილების მოხუფვა.
შეცდომები კიტრის დამწნილებისას
- ყველაზე დიდი შეცდომა რაც შეიძლება ამ დროს დაუშვათ-არის კიტრის ჩალაგება ბინძურ ქილებში. ბევრი თავს არიდებს მათ გამორეცხვას და სტერილიზაციას. ეს კი იწვევს ბაქტერიების გამრავლებას და ქილების გასკდომას.
- მეორე დიდი შეცდომაა-მარილხსნარის მომზადება ონკანის წყლით,ამისთვის ჯობს გამოიყენოთ ნაკადულის ან ჭის წყალი. ასეთი წყალი კიტრის წინასწარი დალბობისთვისაც საუკეთესო ვარიანტია.
- გავრცელებული შეცდომაა-ქილის გადაბრუნების უგულებელყოფა კონსერვაციის დროს. ამის გამო თავსახური მჭიდროდ ვერ ემაგრება ქილას და მის ქვეშ გროვდება ჰაერი. შედეგად კი მწნილი მალევე გაფუჭდება.
ინგრედიენტები:
- 0,6 კგ კიტრი;
- 1ლ წყალი;
- 200გ შაქარი;
- 35გ ქვის მარილი;
- 200მლ ძმარი;
- მოცხარის ფოთლები;
- პირშუშხას ფოთლები;
- კამის ქოლგები;
- 3 კბილი ნიორი;
- შავი წიწაკის მარცვლები;
- ბაჰარის მარცვლები.
არ დაგავიწყდეთ, რომ თითოეულ კონსერვაციას აქვს თავისი ვარგისიანობის ვადა, კიტრის შემთვევაში ეს 1 ან 2 წელია. ამგვარად, მათი მარკირება ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი გადამწყვეტი ეტაპია.
წყარო: paparazzi.ge