რძის გადამუშავება სახლის პირობები

რძის სეპარირება

რძის სეპარირებით ვღებულობთ ორი სახის პროდუქციას, ნაღებს და მოხდილ რძეს. დღეს ბაზარზე სეპარატორების მრავალგვარი არჩევანია, რომლებიც როგორც მექანიკურადაც მუშაობს და ავტომატურადაც.

სეპარატორის რეგულირებით შესაძლებელია სასურველი ცხიმიანობის ნაღების და მოხდილი რძის მიღება.

უნდა მოხდეს ახალი, გასუფთავებული რძის სეპარირება, სასურველია რძე იყოს თბილი 30-350C. რძე თუ ცივია იგი აღნიშნულ ტემპერატურამდე უნდა შეთბეს.

არაჟნის დამზადება

არაჟანი ​ მიიღება ნაღებისგან, რომლის ცხიმიანობა 25-30%-ია. ნაღებს ვაცხელებთ +61-630C-მდე, ვაყოვნებთ 30 წუთს, ან ვაცხელებთ 850C-მდე და აღარ ვაყოვნებთ. შემდგომ ვაციებთ ზამთარში +220C-მდე, ხოლო ზაფხულში 180C-მდე. ნაღებს უნდა შევურიოთ 5% სპეციალური დედო თუ დედო არ გვაქვს, მაშინ ყოველ ლიტრ ნაღებს უნდა შევურიოთ 2 სუფრის კოვზი არაჟანი. პირველ სამ საათში ნაღებს უნდა მოვურიოთ 2-3-ჯერ, შემდეგ დავიცადოთ შედედებამდე, შედედებული ნაღები +5-+80C-მდე გავათბოთ, გავაჩეროთ 24 საათი, თან პერიოდულად ვურიოთ და არაჟანიც მზად იქნება.

კარაქის დამზადება

ოჯახურ პირობებში კარაქს ხის სადღვებში ამზადებენ. დღეს უკვე თანამედროვე კარაქსადღვებების დიდი არჩევანია, არის მექანიკურიც და ავტომატურიც.

კარაქი ასე მზადდება: უნდა გამოვიყენოთ 33-35%-იანი ცხიმიანობის ნაღები, ჩავუტაროთ პასტერიზაცია გავაცხელოთ 85-900C შეყოვნების გარეშე, გვაგრილოთ 8-100C-მდე და გავაჩეროთ 8-10 საათი, შემდეგ მომწიფებულ ნაღები გავათბოთ 8-100C-მდე ზაფხულში, ზამთარში _ 12-140C-მდე, მოვათავსოთ კარაქსადღვებში და ვდღვიბოთ 30-35 წუთის გამნავლობაში სანამ კარაქის 3-5სმ. დიამეტრის მარცვლები არ წარმოიქმნება. შემდეგ  კარაქის მარცვლებს დოსაგან ვაცალკევებთ, 2-3-ჯერ გადავიღებთ ვარცლში, რის შედეგადაც წაროიქმნება ერთგვაროვანი კარაქის მასა, რომელსაც სურვილისამებრ ვიყენებთ.

კარაქი უნდა შეიცავდეს 82.5% ცხიმს, ხოლო ტენიანობა 16%-მდე. კარაი ინახება + 50C-ზე.

ყველის დამზადება

გაფილტვრის შემდეგ, რძეს ვაცხელებთ 28-320C-მდე. კარგად მოვურევთ კვეთს (კვეთი მზადდება, როგორც ქარხნულად ისე ბატკნის და ხბოს მაჭიკისგან) და ვამატებთ რძეში იმ ანაგარიშით, რომ რძე 20-25 წუთში შედედეს. დედო ამოგვაქვს სპეციალურ მაგიდაზე, ვათავსებთ ტილოს ტომარაში და ჭარბი შრატის გამოსადენად ვწნეხავთ. დაწნეხილ მასას ვათავსებთ სპეციალურ ჯამში საბოლოო გაფილტვრისა და სასურველი ფორმის მისაცემად. ვტოვებთ რამდენიმე საათს, რის შემდეგაც ვამარილებთ. დამარილებულ ყველს ვაჩერებთ 24 საათი და ვდებთ მარილწყალით სავსე ჭურჭელში. ყველი უნდა ინახებოდეს +10-120C-ზე. თუ დიდი ხნით ვინახავთ, მარილიანი წყალი ყოველ თვე უნდა გამოვცვალოთ და კონცენტრაცია თანდათან 15-17%-მდე შევამციროთ. ყველის ცხიმიანობა სასურველია 30%-დან 45%-მდე იყოს.

8 thoughts on “რძის გადამუშავება სახლის პირობები

  • 28/08/2021 at 22:05
    Permalink

    I was wondering if you ever considered changing the
    page layout of your website? Its very well written;
    I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect
    with it better. Youve got an awful lot of text for
    only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

  • 30/08/2021 at 07:47
    Permalink

    I quite like reading through a post that can make men and women think.
    Also, thanks for allowing for me to comment!

  • 01/09/2021 at 14:43
    Permalink

    This paragraph is truly a pleasant one it assists new internet visitors, who are wishing in favor of blogging.

  • 02/09/2021 at 11:12
    Permalink

    I believe everything posted made a lot of sense. But, what about this?

    suppose you were to write a awesome post title?
    I am not saying your information is not solid, however suppose
    you added something that grabbed people’s
    attention? I mean რძის გადამუშავება სახლის
    პირობები | AgroNews.ge is a little vanilla.

    You ought to glance at Yahoo’s front page and note how they
    create article headlines to get viewers to open the links. You might add a video or
    a pic or two to grab readers interested about everything’ve written. In my opinion, it
    might make your website a little livelier.

  • 03/09/2021 at 14:43
    Permalink

    I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
    Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like
    to know where u got this from. thanks

  • 04/09/2021 at 19:39
    Permalink

    Your style is so unique compared to other people I have read stuff from.

    Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this page.

  • 05/09/2021 at 08:48
    Permalink

    I’m not sure why but this blog is loading very slow for me.
    Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
    I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  • 05/09/2021 at 19:57
    Permalink

    Thank you for sharing your info. I truly appreciate your
    efforts and I will be waiting for your next write ups thanks once again.

კომენტარის დატოვება

თქვენი ელფოსტის მისამართი გამოქვეყნებული არ იყო.