რძის პირველადი დამუშავება

სასურველია მოწველილი რძის პირველადი დამუშავება (სადაც რძე დამუშავდება, გაცივდება,  საჭირო შემთხვევაში პასტერიზაცია და დასაშვები დროის განმავლობაში შეინახება),  ცალკე ოთახში მოხდეს.

მექანიკური მინარევებისგან რძე უნდა გასუფთავდეს, როგორც მექანიკური ფილტრით, სუფთა მარლით ან ცენტრიდანული რძის გამწმენდი აპარატით.

ფერმერმა უნდა იცოდეს, რომ ცურიდან მონაწველი რძის პირველი ნაკადის ყოველ 1 მილილიტრში მიკრობების რაოდენობა 89-150 ათასია და მხოლოდ მონაწველი რძის ბოლო ნაწილია სტერილური.

ამავე დროს რძე შეიცავს ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებებს, რომლებიც ზღუდავენ მიკრობების გამრავლებას ამცირებენ მათ აქტიურობას. ამ ნივთიერებების (ლაზოციმებისა და ლაქტოციდების) მოქმედება ჩვეულებრივ 2 საათის განმავლობაში გრძელდება, რის შემდეგაც მიკრობები სწრაფად მრავლდებიან და რძის ხარისხი უარესდება.

რძის გაციება ახანგრძლივებს მის ბაქტერიოციდულ აქტივობას და თრგუნავს მიკროორგანიზმების გამრავლებას. მოწველისთანავე რძე უნდა გავაცივოდ. უკიდურეს შემთხვევაში ის გაუცივებლად არ უნდა დავტოვოთ 2 საათზე მეტ ხანს.

რძის ტემპერატურის და მიკრობების გამრავლების უნარის ურთიერთდამოკიდებულების მონაცემები

რძის დაყოვნების ხანგრძლივობა

ტემპერატურა 0C

50

10-120 200

300

დასაწყისი

186

186 186

186

3 სთ. შემდეგ

190

195 273

540

5 სთ. შემდეგ

193

200 2443

6550

8 სთ. შემდეგ

107

299 13000

87000

12 სთ. შემდეგ

221

5850 200000

20000000

რძის გასაცივებლად ფერმერებს შეუძლიათ გამოიყენონ მრავალი მეთოდი (რაც დამოკიდებული რძის რაოდენობასა და პირობებზე). მაგალითად: წყალი, ყინული, ქიმიური საშულებები (ამიაკი, ნახშირმჟავა, ფრეონი  და სხვ.).

ფერმერებმა უნდა იცოდნენ, რომ გაციებული რძის შენახვა ერთ დღე-ღამეზე მეტი დროით არ შეიძლება. რძის ხარისხის დადგენისას სისუფთავის და ბაქტერიებით დასნებოვნების ხარისხთან ერთად დიდ მნიშვნელობა აქვს რძის მჟავიანობას, რომელიც ტატრაციით განისაზღვრება.  ტერნერის გრადუსებში (T0). I ხარისხის რძის მჟავიანობა უნდა 16-17 T0,  ხოლო  II ხარისხის 18-20 T0  უნდა იყოს.

პირველი და მეორე ხარისხის რძე უნდა იყოს ნატურალური და 100C-მდე გაციებული, ფერად თეთრი ან ღია მოყვითალო, არ უნდა ჰქონდეს უცხო გემო და სუნი.

პასტერიზაცია

არაკეთილსაიმედო ფერმერულ მეურნეობებში მიღებული რძე უნდა დამუშავდეს მაღა ტემპერატურაზე, რათა გაუვნებელდეს მიკრობები, რომლებიც იწვევენ ისეთ საში დაავადებებს, როგორიცაა ბრუცელოზი, ტუბერკულოზი და სხვა.

აღნიშნულ პროცესს პასტერიზაცია ეწოდება. პრაქტიკაში პასტერიზაციის სამი რეჟიმი გამოიყენება:

  1. რძის ხანგრძლივი გაცხელება 63-650C-მდე 30 წუთით;
  2. ხანმოკლე გაცხელება 72-750C-მდე 14-20 წუთით;
  3. რძის სწრაფი გაცხელება 85-900C-მდე დაყოვნების გარეშე.

ფერმერულ მეურნეობებისთვის ხელსაყრელია ხანგრძლივი გაცხელების გამოყენება, რაც ხორციელდება 600 ლიტრამდე ტევადობის ორმაგკედლიან ცილინდრულ რეზერვუარში.

23 thoughts on “რძის პირველადი დამუშავება

  • 08/07/2021 at 23:01
    Permalink

    I am not sure where you’re getting your info, but great topic.
    I needs to spend some time learning more or understanding more.

    Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

  • 09/07/2021 at 23:00
    Permalink

    Every weekend i used to pay a quick visit this site, as
    i wish for enjoyment, since this this web page conations really nice
    funny material too.

  • 11/07/2021 at 12:52
    Permalink

    Hey there, I think your website might be having browser compatibility
    issues. When I look at your blog in Ie, it looks
    fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
    superb blog!

  • 11/07/2021 at 15:09
    Permalink

    I’ve been exploring for a little for any high quality
    articles or weblog posts on this sort of area .
    Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
    Reading this information So i am happy to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I found out exactly what I needed.

    I such a lot surely will make certain to don?t put out of your
    mind this site and give it a look on a constant basis.

  • 11/07/2021 at 20:21
    Permalink

    I am now not certain the place you are getting
    your information, but good topic. I needs to spend a while studying much more
    or working out more. Thanks for excellent info I used to be
    searching for this information for my mission.

  • 11/07/2021 at 23:02
    Permalink

    What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve
    found It absolutely helpful and it has helped me out loads.
    I’m hoping to contribute & help other users like its helped me.
    Great job.

  • 12/07/2021 at 02:34
    Permalink

    It’s perfect time to make some plans for the future
    and it’s time to be happy. I have read this post and
    if I could I desire to suggest you some interesting things or advice.
    Maybe you could write next articles referring to this article.
    I desire to read even more things about it!

  • 12/07/2021 at 03:05
    Permalink

    Excellent blog here! Also your website loads up very
    fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
    I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  • 12/07/2021 at 05:12
    Permalink

    It’s amazing to pay a visit this web page and reading the views of all colleagues concerning this post, while I am
    also keen of getting know-how.

  • 12/07/2021 at 05:59
    Permalink

    Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your web site is excellent, as well as the content!

  • 12/07/2021 at 06:02
    Permalink

    Link exchange is nothing else however it is simply placing
    the other person’s blog link on your page at suitable place and other person will also do
    similar for you.

  • 12/07/2021 at 08:42
    Permalink

    Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Internet
    explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to
    do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
    The design look great though! Hope you get the issue solved
    soon. Many thanks

  • 12/07/2021 at 10:20
    Permalink

    Hi there, I discovered your website via Google even as searching for a comparable topic, your website got here up, it seems great.
    I have bookmarked it in my google bookmarks.

    Hi there, just changed into aware of your weblog through
    Google, and found that it’s truly informative. I’m going
    to watch out for brussels. I will be grateful in case you continue this in future.
    Lots of people shall be benefited from your writing. Cheers!

  • 12/07/2021 at 10:34
    Permalink

    After I initially commented I appear to have clicked on the
    -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I
    recieve 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service?
    Cheers!

  • 12/07/2021 at 13:36
    Permalink

    Whats up very cool web site!! Man .. Excellent ..
    Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds also?
    I’m happy to seek out so many useful info here within the put up, we’d like
    work out extra strategies in this regard, thanks for sharing.

    . . . . .

  • 12/07/2021 at 13:59
    Permalink

    Thank you for any other informative site. The place else could I am getting that kind of information written in such a perfect manner?
    I’ve a venture that I am just now running on, and I have been on the glance out for such information.

  • 12/07/2021 at 17:35
    Permalink

    Greetings! This is my first visit to your blog!
    We are a team of volunteers and starting a new initiative in a
    community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

  • 12/07/2021 at 22:28
    Permalink

    Woah! I’m really loving the template/theme of this site.

    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get
    that “perfect balance” between usability and visual appeal.

    I must say you’ve done a very good job with this. In addition, the blog loads super quick for me on Opera.
    Exceptional Blog!

  • 15/07/2021 at 06:25
    Permalink

    Great blog here! Additionally your site lots up fast!
    What host are you the use of? Can I get your affiliate hyperlink to your host?

    I desire my site loaded up as quickly as yours lol

კომენტარის დატოვება

თქვენი ელფოსტის მისამართი გამოქვეყნებული არ იყო.